香港輪滑網滾軸溜冰資訊站HK Roller

查看: 9465|回復: 25

有關"技術改良班"事宜

贊助網站:

致網友會會員: 由上次聚會提出"技術改良班"之後都幾進很久, 有不少資深會員都表現有興趣參與和願意提供協助, 但好像一直都未有進展, 其實小弟都一直沒有忘記此事, 之前都有少少回應, 可能未有詳細說明, 令很多關心會務的會員擔心, 實在非常抱歉~~ 解釋原因之前, 講下有咩可以做同安排先~~ 1. 找人手~ 2. 決定幾時開始(暑假前/暑假後)~ 3. 開咩班先~ 以上的都好似好廢話, 講左等如無講, 所以之前一直唔講~ 不過件事拖了都很久, 所以都要交代一下~~ 1. 找人手, 最近幾個資深會員都比較忙, 而且那些是根本不知道是什麼突發的忙 有人提議找幾個能力勝任的會員輪流頂上, 或者只是能力"高"HOLD"中", "中"HOLD"低", 但以上都不是這個"技術改良班"的理念: A. 會員輪流頂上, 那會員的進度指導者就跟不上, 而且每一個人的表達方式都不同, 同一個動作學習目標一樣, 但學習時的分解方式都不同... B. 教大人班是加x一直都少做的, 而且教到6星之後都會唔教, 原因是有經驗的人, 反而是最難教的, 動作已經做了很久, 一是很難改, 二是改的時候可能溜得會比之前更差, 那學的人會開始懷疑問題是教的人不懂教了, 大人又不好意思出聲, 基本上都是各自各做, 成效自然不周。 基於一係唔做, 一做就不要"太膠"的精神, 所以希望安排一個時間安定, 而且可以指出技術問題精結所在的朋友主持活動, 找不到人, 安排不到時間, ...所有事情HOLD住... 檢討今次的安排問題, 下次有咩小問題都會同大家供報, 今次先請體諒一下啦~~
請對香港輪滑網讚好!!!
贊助網站:

= =咁有排都冇得開班 我e個小朋友真係慘 唔制啊
贊助網站:

係做就要做得好 不過練嘢呢家嘢都係自己先知自己要練啲乜嘢,自己先最清楚自己~~~大家響個班未開之前就練住先啦~~~~所以我都係會一直響聚會個陣問大家技術問題架啦~~~希望請多多指教
贊助網站:

唉, 明日複明日, 明日何其多. 理由又理由, 值口................ 理想又理想, 願望................ 吾老矣, 無能參與矣. [ 本帖最後由 布歐 於 2008-7-19 23:22 編輯 ]
贊助網站:

布歐我同你老喇,等得就等
贊助網站:

老人家, 不如一齊學太極, 又唔洗戴护具, 去公園玩又唔怕俾食蕉趕, 又唔驚受傷, 話唔定耍得好, 仲會有人揾你教, 學定等退休開班都差唔多
贊助網站:

原帖由 威威 於 2008-7-19 23:55 發表 老人家, 不如一齊學太極, 又唔洗戴护具, 去公園玩又唔怕俾食蕉趕, 又唔驚受傷, 話唔定耍得好, 仲會有人揾你教, 學定等退休開班都差唔多
加多籠雀,練完去飲茶唔好同D後生仔爭
贊助網站:

唉, 我已四十多歲了, 希望在我退休之前, 可以練好少少D技術, 唔好衰比班仔睇. 單輪轉等超高技術就留給後生仔吧, 前後溜得比現在漂亮, 趺上來趺得形就已心滿意足了. 六師兄, 我地可組識班耆英一齊出去滾.
贊助網站:

原帖由 六師弟 於 2008-7-20 00:00 發表 加多籠雀,練完去飲茶唔好同D後生仔爭
小心禽流感, 去飲茶, 絕對奉陪, 飲夜茶都得架, 我地好似離左題, 就快俾人 cut post,
贊助網站:

原帖由 威威 於 2008-7-19 23:55 發表 老人家, 不如一齊學太極, 又唔洗戴护具, 去公園玩又唔怕俾食蕉趕, 又唔驚受傷, 話唔定耍得好, 仲會有人揾你教, 學定等退休開班都差唔多
好提意, 預我一份.