香港輪滑網滾軸溜冰資訊站HK Roller

樓主: 六師弟

我們的roller鞋

贊助網站:

我都有3對鞋﹕

1)Crossmax3,第一對鞋,買O既原因為係見到個FD玩得好過癮,就自已心思思想玩,於是迫個FD陪我去買(佢去買有折),並以一千大圓成功買入(仲連護具!) 當時對鞋主要係黎跑街,陪過我渡過好多難忘歲月,我仲帶埋去踩第一屆百里行TIM,可惜可能係第一次出國大HIGH(對鞋),佢係深圳MTR 唔捨得落車,到我返去搵佢O既時候已經比拐子佬捉左,所以話帶小朋友出街一定要拖實佢隻手......(開始語論次)

2)旋風2,Crossmax3 失踨後,要買返對鞋黎用,於是買左當時好興O既 旋2,仲係同其他人唔同O既 橙色TIM,同小齊對twister小黃鞋有90%相似架~ 幾好用,夠支持力,可以粗用,有左之後開始踏入平花世界,間唔時會攞黎做後備

3)SeBa H,對旋2用左接近一年,開始支持唔到較高段的平花動作,於是買入當時更興的SeBa H, 一直用都宜家

P.S.近來對SeBa FR 同SeBa T 都有興趣呀~ 不過都要有$同地方擺先得,希望不久將來可以入手......

請對香港輪滑網讚好!!!
贊助網站:

第一對鞋:

好記得係老豆買俾我玩既雙排 仲要係黑皮綠轆 以前成日踩落公園 後來升左上中一就冇再玩了 玩的時候是9歲

第二對鞋:

遇上預科時期 興玩agressive 買第一對USD極限鞋(我都唔記得咩model 約$1,7xx) 第一次接觸極限 感覺很好奇 但玩左不夠兩年因為預科關系收山了

但至今此鞋已被支解了.....鞋套用了落05年比賽平花用之智趣hockey鞋度 因為USD呢對鞋我都買大左成個碼但其後又冇再玩所以已四散了

第三對鞋:

預科完結後到大專生活 又再投入極限輪滑 這是第一次買這麼貴的roller鞋(Remz $2,7xx) 買左返黎玩唔夠10次....就以800元低價買出了....

第四對鞋:

開始投入平花之路 第一伎買入的是智趣黃鞋(法國名唔識讀....) 呢對鞋跟我拍過好多片 而佢都係第一對俾我玩到爛既鞋 最後轉送到網友會退役

第五對鞋:

智趣hockey鞋 非常有記念價值性的一對鞋 因為以前除了C3外就沒有別的平花鞋了(旋風 Seba也沒有 而小黃鞋那時也從不得知入手方法)
第一次跟小齊阿ben到杭州參加第一次的全國平花比賽 雖然是次沒有得到任何名次 但我們我到了技術及放眼天下的機會 此鞋非常耐用 但始終用法不同及鞋碼過大 最後也報消了 而其部件還在使用中

第六對鞋:

自杭州比賽回來後 便得知crossmax入手方法 同期會員買入多種fsk鞋 C3 D3 C2等等 而本人所購得的是D3 鞋碼很配 是非常喜愛的一對鞋 無論平花跟踩街都能夠勝任 但日子久了還是會有缺點的出現 就是鞋變軟了 不能再練平花了 現今退役了 由卡此鞋也成為配品 至今也爛為收藏用 

而第一次2008也帶了他出來亮相 其舒服性能仍然很好 用來長刷還是勝任有餘

第七對鞋:

第一次買入平花鞋 旋2 其強硬程度更是第一對被我們會員玩家認為"踩爛腳都未踩爛鞋"既稱號 而就D3轉用旋風過程中 旋風所帶來的技術提升了很多 也打好了我平花技術之根基 最後因再需要換鞋關系 也脫手成為了二手鞋

第八對鞋:  

Seba的出現是整個平花介的大喜訊 因此有眾數的平花玩家也購入了seba 當然我也不例外 seba比起以前任何一類平花鞋更優勝 在此也令我平花技術以超能級提升 最後此鞋也因轉鞋關係也輪入2手市場(現今於Sars腳上 性能依然不變)

第九對鞋:

Rollerblade 2007 購入試驗型 買鞋碼不太合 踩左唔夠10次就分開了 現今也輪入2手市場 於Dorus腳中

第十對鞋:

Freewave 是以往著過最貴的一對($8,xxx) 但其性能是物超所值的 是現今平花鞋當中最出色的一對鞋 也是眾多平花玩家的夢想鞋 現今也不斷地為此鞋添加最好的配件

第十一對鞋:

FR2 因為Freewave是平花鞋 而D3也退役狀態中 為了有一對全能fsk的鞋所以購入了FR2

贊助網站:

喔喔喔~~~ 我都忍不住說說!~~

我有3對鞋:

第一對: rollerblade

其實這鞋是姑媽買給表弟的,由於家庭背景不同~ 我不能擁有自己的roller鞋

但我們是共用鞋子的~~ 和我們一起在公園走了很多的日子 腳大了不合穿送給我的,升上

小五後愛上打機就冷落了它在鞋櫃深處。 十多年後重燃roller熱情 拿出來解凍 可惜年月

洗禮膠質老化 一踩就破了 就這樣完結它的一生。

第二對: SK8 夢幻3號

因為 rollerblade 的過去,須要找新的知已而購入 當時我的預算入面能買

到最好的鞋就是這雙。頭幾個月我次次練完都會幫佢沖涼的~

它陪我走過了5個月的 跑、停、前後溜及交叉步等基礎訓練期~

及到過廣州參加新人賽(雖然最後因天雨而取消比賽)後來因為練SLIDE...磨

穿底 而宣告光榮退役~(仲用得架,偶爾跑街昤都想拿它出來見下人!~)

第三對: SEBA-H紅金

夢3退役前得知到"偶像戰鞋"(由PAUL  DIY改動過的SEBA-H)將要流入2手市場的可靠消

息, 於是以最理想的價錢接收了偶像的前導女.....應該係~戰鞋, 上陣不久就參加了"廣深百里行"

直到現在成為了我的萬能型拍檔(雖然肥左小小同重左DD,不過我會好好照顧佢)

贊助網站:

難數+爛數

贊助網站:

對mesuca沿用之今都無咩大問題,問題在於對鞋大過我隻腳,有時踩果陣隻腳空空如也,玩到腳都攰埋~
贊助網站:

原帖由 kachira 於 2008-6-3 00:40 發表 對mesuca沿用之今都無咩大問題,問題在於對鞋大過我隻腳,有時踩果陣隻腳空空如也,玩到腳都攰埋~

底用,着咗人唔會大,底好很底

贊助網站:

原帖由 滾之友 於 2008-6-3 08:18 發表 底用,着咗人唔會大,底好很底

咁我寧願腳大d,玩起上來無咁攰~
贊助網站:

原帖由 長(將)毛 於 2008-6-2 22:47 發表 難數+爛數
亞長毛象兄,而家講鞋唔係講數,九唔搭八
贊助網站:

唔明佢講咩
贊助網站:

得一對..E-3~ 好野黎架...外表嘛嘛地...但係絕對GD FEEL~唔夾腳.. (得一個~E-3~ 好女仔黎架~外表嘛嘛地..但係內在美絕對係GD!~唔會發軍4!XD)